Demonstration i Norrköping mot USA:s massavlyssning

Ett av samtalsämnena på piratfikat i Norrköping i tisdags var givet, nämligen president Obamas Sverigebesök och USA:s massavlyssning av Internet. Vi visste att Piratpartiet skulle vara med och demonstrera på onsdagen i Stockholm, men vi insåg plötsligt (via ett facebookevenemang som just börjat spridas) att det även skulle hållas en demonstration i Norrköping. Så vi bestämde oss hipp som happ för att vi naturligtvis borde vara med på den också!

Igår på onsdagen var vi således några tappra pirater som slöt upp tillsammans med demonstranter från andra organisationer i Hörsalsparken i centrala Norrköping, för att protestera mot USA:s massövervakning. Jag hade chansen att hålla ett tal. Du kan se ett kort videoklipp från det på youtube.

Tyvärr stördes demonstrationen ganska rejält av anhängare till Syriens president Bashar al-Assad som dök upp och – helt utanför demonstrationens planering – skanderade slagord på arabiska och brände USA:s flagga. Det väckte stor irritation bland övriga demonstranter. Dessutom fanns en risk att journalister och förbipasserande skulle uppfatta det som att vi alla var delaktiga i stödet till Assad.

Därför skickade jag direkt efter demonstrationen ut ett lokalt pressmeddelande.

Glädjande nog är folk i allmänhet – både journalister och andra – kloka och förståndiga och kan lätt se skillnad på saker och ting. Så resultatet blev trots allt en riktigt lyckad lokal medietäckning. Idag rapporterade både Norrköpings Tidningar (se bild 2!) och Folkbladet om Piratpartiets närvaro och budskap.

Till skillnad från de övriga tog Torbjörn Wester från Piratpartiet upp den på senare tid avslöjade storskaliga övervakningen.

– Obama är ansvarig för massavlyssning av civil kommunikation på Internet. Detta är ett brott mot demokratins kärna, mot människors rätt till förtroliga samtal utan statlig inblandning. Vi ska inte behöva vara rädda för att myndigheterna fångar upp våra privata brev, eller snappar upp våra meddelanden på nätet.

Wester var säker på, att Reinfeldt inte skulle ta upp massavlyssningen av europeiska medborgare med Obama.

– Det är en offentlig hemlighet, att svenska FRA och amerikanska NSA byter information med varandra, och att man där också lämnar ut svenska medborgare.” (Folkbladet)

Båda tidningarna gav dessutom en helt riktig bild av demonstrationen och hur den stördes av Assadanhängarna.

Sammantaget blev det således lyckat, trots ett oönskat störningsmoment.

Demot

Avslutningsvis vill jag tipsa en gång till om youtubevideon.

Med vänliga hälsningar,
Torbjörn Wester
Ordförande Piratpartiet Norrköping

Kommentarer

Inga kommentarer.

Lämna kommentar

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>