Flygbladsutdelning i brevlådor ger mätbart resultat

I Norrköping satsade vi hårt på att dela ut flygblad i brevlådor inför EU-valet. Vi delade säkert ut över 20 000 flygblad.

Men utdelningen var långt ifrån jämnt sprid över stan. Av praktiska skäl var det t.ex. svårt i områden med portkod. Det fanns också områden som vi inte hann med.

Gav våra ansträngningar något resultat? För att få svar på den frågan bestämde jag mig för att detaljgranska valresultatet för de 36 valdistrikten i norra valkretsen. (Vi har generellt starkare stöd i den norra valkretsen jämfört med den södra.)

Eftersom valmyndigheten publicerar statistik över befolkningen i valdistrikten började jag dock med att kontrollera hur starkt stöd vi har i olika åldersgrupper. Resultatet blev nedanstående tabell.

v1

En tydlig slutsats blir att de områden där vi fick högst väljarstöd även är de områden med störst andel unga människor. I områden med låg andel unga människor fick vi på motsvarande sätt lågt väljarstöd. Den effekten blir otroligt tydlig i en färglagd tabell.

Det finns nästan en total överensstämmelse mellan ifall vi fick ett lågt eller högt procentuellt väljarstöd och ifall det finns en låg eller hög andel unga människor i befolkningen.

Men det finns några ställen som skiljer ut sig. I följande fyra valdistrikt fick Piratpartiet mer än 2,8 % av rösterna i EU-valet, trots att andelen unga människor i befolkningen är lägre än 25 %.

v2

Vad har dessa fyra områden gemensamt?

En enda sak: Det är stora villaområden där vi delade flygblad i brevlådor inför valet.

Vårt kampanjande gav en tydlig mätbar skillnad! Det visar hur oerhört betydelsefullt kampanjande är, och att vi måste satsa på att bedriva en ännu starkare kampanj inför höstens val.

I Norrköping planerar vi att kampanja i samtliga 36 valdistrikt i norra valkretsen inför höstens val. Med ett särskilt fokus på de områden där det finns en låg andel ungdomar och vi därför fick ett lågt väljarstöd. Om vi lyckas “lyfta” de valdistrikten på samma sätt som vi lyckades lyfta ovanstående fyra valdistrikt, så kommer vi att komma in i kommunfullmäktige.

Där vi på grund av portkoder inte kan dela ut flygblad kan vi affischera eller hitta på andra sätt att synas. Synlighet är allt.

Torbjörn Wester
Ordförande Piratpartiet Norrköping

Kommentarer

IC skrev

Ni har rätt att dela ut även i fastigheter där det är en portkod. Ni har rätt att kontakta fastighetsägaren och få koden precis som posten och reklamföretaget direktreklam får den. Är det en jobbig fastighetsägare är mitt förslag att ni hänger på tidningsombuden eller posten när de delar ut och “smiter” in samtidigt.

torbjornwester skrev

Tyvärr har vi inte rätt att få koden. Enligt Post- och Telestyrelsen (PTS) förväntas fastighetsägare ge koden till samtliga postoperatörer som står under PTS tillsyn, men det finns ingen rättighet för politiska partier att få portkoder för att i egen regi (inte som postoperatör) dela ut information.

I Postlagsutredningen (SOU 1993:9 sid 166) står följande: ”Att en postoperatör får tillgång till portkoder i fastigheterna inom det eller de distrikt där han verkar är en självklar förutsättning för verksamheten. Det får förutsättas att fastighetsägarna medverkar till detta, så att ingen postoperatör utestängs från möjligheten att dela ut försändelser”.

Detta tolkar PTS som aveende företag med tillstånd av Post- och Telestyrelsen att bedriva postverksamhet enligt Postlagen (1993:1684).

Det är sjukt krångligt att tajma brevbärarna för en hel stad…

IC skrev

När min kompis delade ut reklam för något år sedan så berättade han att det fanns en central portkod som skulle funka till hela Stockholms innerstad. Då var koden POST dvs man slog siffrorna som om de hade bokstäver som på en mobiltangentsats. Jag vet inte om det fortfarande funkar. Men trist om det inte går att sprida er reklam när man ändå får så mycket skitreklam i brevlådan. Inte menat att ni har skitreklam men jag föredrar hellre reklam från er än från ex elgiganten varje vecka eller ICAs reklamblad.

Janne skrev

För en 15-20 år sen funkade det på det sättet i Stockholm. Det fanns en kod som gällde för vissa områden (inte hela Stockholm) och som byttes med ojämna mellanrum. Vet inte om det är så längre.

Lämna kommentar

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>