Demonstration mot REVA lördag 9 mars kl. 13:00

REVA handlar – lite förenklat – om att regeringen gett polisen i uppdrag att hitta och utvisa fler papperslösa flyktingar. Resultatet är arbetsmetoder hos polisen som går stick i stäv med den personliga integriteten.

I Stockholm agerar polisen biljettkontrollanter i kollektivtrafiken, och går särskilt på personer med ”utländskt utseende” för att kräva att de legitimerar sig.

Rätten att vara anonym på offentliga platser bör förstås vara lika självklar som rätten att vara anonym på nätet. Och att i praktiken trakassera människor för att de inte ser ut som pursvenskar, är fruktansvärt fel.

Piraten Isak Gerson har bloggat bra om saken. Vår partiledare Anna Troberg har också tagit ställning mot REVA.

Det kommer att hållas en demonstration mot REVA i Norrköping, på lördag 9 mars kl. 13:00. Alltså lördag nästa vecka.

Piratpartiet är inbjudet att vara med på demonstrationen. Vår tidigare valkretsledare Björn “Beelze” Nilsson (bilden) är ansvarig för partiets närvaro.

Det finns lite info på Asylgruppens blogg, men framför allt kommer information om plats etc. att postas i facebookevenemanget. Anmäl dig där!

“Talare: Ylva Sjölin (FARR och Asylgruppen i Malmö), Lucas de Vivo (VSF), Saga Janse Ferko(UV), Desireé Ljungcrantz (Norrköping Pride), Björn Nilsson (Piratpartiet) m.fl. Manifestationen arrangeras av Norrköping Pride och Asylgruppen Norrköping m.fl. Mer information kommer inom kort!”

Tyvärr kommer jag inte personligen att kunna vara med den 9:e, men jag hoppas att så många som möjligt av er andra kan! Kontakta Beelze om du vill ha mer info.

Kontaktuppgifter till Björn “Beelze” Nilsson:
Telefon: 073-871 44 07
Blogg: http://outad.blogspot.se/
Twitter: @Beelzebjorn
Google+: gplus.to/beelzebjorn

Med vänliga hälsningar,
Torbjörn Wester
Ordförande Piratpartiet Norrköping

Kommentarer

Andreas Karlsson skrev

Jag vill minnas att Leif GW Persson hävdade i “Veckans Brott” att man ska vägra att visa legitimation i de här fallen.

Om jag förstod det hela rätt så har polisen inget mandat för att göra ID-kontroller enbart på grunden “han ser utländsk ut, han kanske är illegal immigrant”.

Beelzebjörn skrev

Polisen har kommenterat det hela med att de inte får stoppa baserat på hudfärg, utan måste gå på annan information, t ex ‘tips’. Har dock inte fått några svar på hur man säkerställer att arbetet verkligen sker på de villkoren, vilken granskning som görs eller av vem.

Lätt att hänvisa till ‘tips’ om man inte behöver redovisa dem.

Johan skrev

Jag förstår inte vad som är problemet, illegala invandrare är här illegalt.
Hur vi än gör för att åtgärda detta, så kommer folk att skrika “rasistiskt” eller “integritetskränkande”.

Papperslösa flyktingar är ett problem här i Sverige precis som i andra länder och vi måste lösa det på något sätt.
Eftersom att Piratpartiet är emot detta förslaget, så måste jag ställa en fråga.

Har Piratpartiet något alternativt förslag för att hindra illegala invandrare från att komma in till Sverige, utan att öka kontroller på något sätt?

Marcus Larsson skrev

Vill också ha svar på detta. Inte minst för att det förmodligen finns gott om kriminella bland de illegala invandrarna.

Beelzebjörn skrev

Det finns gott om kriminella bland internetanvändare också. Med tanke på hur många som ägnar sig åt illegal fildelning bör folk kanske vänja sig vid tanken på att man kontrollerar all information de skickar så att man kan hitta brottslingarna. Har man inget att dölja ska man väl inte sitta och bli kränkt över lite bevakning?

See what I did here?

Deep Blue skrev

Man gör vad man kan för att fly till ett bättre liv. Enkelt för oss som redan lever i ett fritt, stabilt och fredligt land att avfärda detta. Jag skulle nog också försöka använda falska papper om det gav mig en bättre chans. Raoul Wallenberg skulle nog ha hållit med.

Stefan skrev

Och? Menar du att alla som vill till Sverige för att få det bättre skall få det? det finns miljarders miljarder människor som isf skulle ta sig hit och som är analfabeter och ej intresserade av att arbeta, som enbart vill hit för att ta del av något som är rätt unikt, pengar i fickan och bostad utan det minsta krav i motprestation. De som vill ha fri invandring vill oftast också ha kvar välfärden vi har. Detta är precis samma sak som att vilja äta kakan men ha den kvar. Tyvärr, pengar växer inte på träd, det finns en anledning till att vi i Sverige betalar en av världens högsta skatter.

Beelzebjörn skrev

Rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete, som REVA står för, kräver en rättssäker och effektiv beslutsprocess. Det har vi inte idag. Sverige har t ex Europakonventionen inskriven i lagstiftning, och bryter ändå mot den.

Detta innebär att flyktingar med giltiga skäl som vi är lagligen skyldiga att ta emot, avvisas till tortyr, diskriminering eller värre. Sverige har dömts upprepade gånger i Europadomstolen för detta.

Således är inte processen rättssäker, och arbete med att förbättra migrationspolitiken måste alltså börja uppifrån, med att Sverige börjar följa svensk lag, INNAN man börjar bussa polisen på folk. Att jaga bruna människor på T-banan eller skugga barn på väg hem från traumamottagningar är inte rätt väg.

Jämför gärna med ställningstaganden i tex fildelningsfrågan. Rättssäkerhet är en stor grej för oss.

Ano Nym skrev

Hur kan Piratpartiet tycka att det är rätt att tvinga människor att använda den ytterst integritetskränkande tjänsten Facebook för att kunna anmäla sig till en demonstration?

Om ni nödvändigtvis måste veta personuppgifterna på den som ska demonstrera, borde det då inte tas via brev eller PGP-krypterad epost?

Det är hyckleri på högsta nivå, och ingenting annat!
Jag vill faktiskt ha ett svar på den frågan.

“Rätten att vara anonym på offentliga platser bör förstås vara lika självklar som rätten att vara anonym på nätet.”

Ändå är ni för rätten att fotografera fritt? Ni hänger inte med i den senaste tekniken. Hört talas om ansiktsigenkänning? Antingen måste den förbjudas, viket jag är för, eller så måste fotografering utan samtycke förbjudas, vilket jag motvilligt är för, om inget annat kan göras. Annars finns inte rätten till anonymitet på offentliga platser. Så enkelt är det.

Ursäkta om jag verkar ilsk, men hyckleri är faktiskt inte okej.

torbjornwester skrev

Jag håller med om att det är problematiskt att anmäla sig till den demonstration via facebook. Det finns dock inget som helst krav på detta, för att få vara med. (Och det är inte pp som anordnat denna demo.)

Du har också rätt i att ny teknik kommer att innebära nya utmaningar för den personliga integriteten. Det är ju ett av skälen till att Piratpartiet finns.

torbjornwester skrev

Det finns även extremt många människor av “utländskt ursprung” som inte är illegala invandrare!

Den absolut största majoriteten av de med “utländskt utseende” är ju i Sverige helt lagligt och är i många fall födda här. Det är inte OK att dessa människor tvingas visa legitimation (som i gamla Östtyskland “papieren bitte”) så snart de rör sig i det offentliga rummet.

Det är ingen ovanlig målkonflikt – mellan respekten för personlig integritet och en upplevd effektivitet i polisens arbetsmetoder. Men den personliga integriteten måste gå först, annars har vi snart ett ganska läskigt samhälle.

Svaret på hur situationen med papperslösa invandrare ska hanteras är: På vilket som helst sätt som inte äventyrar grundläggande demokratiska värderingar – exempelvis rätten till lika behandling oavsett utseende.

Stefan skrev

Polisen har en utdelning på 10% med denna metod. Det tycker jag är extremt effektivt! Och som sagt man kan vägra visa leg.

Lämna kommentar

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>