Resultatet i kommunvalet i Norrköping

Nu är det drygt en vecka sedan valet och alla röster är räknade. Det tog sin tid innan resultatet för gruppen “övriga partier” var färdigt.

Slutsatsen för Norrköpings del är att Piratpartiet går framåt, men inte tillräckligt för att komma in i kommunfullmäktige.

Piratpartiet backade i riksdagsvalet, men går framåt i Norrköping. Vårt kampanjande har utan tvekan gjort stor skillnad.

Här kommer lite siffror:

  • I riksdagsvalet backade Piratpartiet från 0,65 % till 0,43 %.
  • I kommunvalet i Norrköping går vi dock framåt. Från 0,75 % i förra kommunvalet, till 0,78 % i årets kommunval.
  • I Norrköpings norra valkrets fick vi hela 0,97 % i kommunvalet, vilket är en väldigt stark siffra både jämfört med 2010 och jämfört med landet i övrigt.
  • Såsom rösterna fördelade sig på partierna skulle vi behövt 1,68 % i norra valkretsen för att komma in i kommunfullmäktige.
  • Ca 40 % av våra väljare personkryssade i kommunvalet. Kristoffer Klasén lyckades kryssa sig upp till en andraplats i båda valkretsarna, och skulle således kommit in i fullmäktige om vi fått två mandat.

Några faktorer som gjorde det extra svårt för oss var säkert att Sverigedemokraterna fick så mycket utrymme i debatten, att Feministiskt initiativ tog många utmanarröster och att det för många väljare var prioriterat att ta ställning i regeringsfrågan mellan höger- och vänsterblocket.

Utifrån dessa förutsättningar kan vi vara nöjda med det lokala valresultatet, även om det naturligtvis är tråkigt att det inte räckte hela vägen. Vi gick dock framåt jämfört med 2010 och fick betydligt starkare stöd lokalt än nationellt.

Jag vill tacka för allt engagemang och alla ansträngningar ni lagt ned på valrörelsen!

Med vänliga hälsningar,
Torbjörn Wester
Ordförande Piratpartiet Norrköping

Kommentarer

Inga kommentarer.

Lämna kommentar

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>