Medborgarförslag i Norrköping: Utöka fristadssystemet

I Norrköping har vi som målsättning att lämna ett medborgarförslag i månaden till kommunfullmäktige, fram till valet i september nästa år.

Som första förslag har vi valt något som vi tror kan få stöd i fullmäktige: Att utöka fristadssystemet till att omfatta alla förföljda konstnärer.

I juni 2012 fattade nämligen ett nästan enigt fullmäktige i Norrköping beslutet att staden ska vara en fristad för förföljda författare, som kan bjudas in och få bo och verka här under något år. (Systemet med fristäder finns i ett 40-tal städer jorden runt och har sin bakgrund i fatwan mot Salman Rushdie.)

Men det är ju orättvist att systemet bara ska gälla författare, när det finns regimkritiska konstnärer som blir förföljda, men som är exempelvis bildkonstnärer, satirtecknare, filmskapare eller musiker.

Så vårt förslag är att utöka systemet till att omfatta alla typer av samhällskritiska konstnärer som förföljs i ofria länder.

Förra veckan fick jag en debattartikel publicerad i Norrköpings tidningar om medborgarförslaget: Utöka skyddet för förföljda konstnärer!

Vi har även gjort en kortfilm om vårt förslag:

I slutet av filmen finns ett chockerande avslöjande…

För den som är intresserad så såg medborgarförslaget ut på det här viset: Länk

Jag hoppas att alla partier i fullmäktige, förutom Sverigedemokraterna, kommer att stödja vårt förslag!

Med vänliga hälsningar,
Torbjörn Wester
Ordförande Piratpartiet Norrköping

PS.
I veckan fick jag också en debattartikel publicerad i Folkbladet, om behovet av fred på internet.

Kommentarer

Inga kommentarer.

Lämna kommentar

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>